Recent introduceerde ik de term zijnsondernemer. Niet om een zoveelste label te plakken of mensen in een zoveelste hokje te steken. Wel omdat er een nieuwe generatie ondernemers in opmars is voor wie ondernemen - meer dan wat dan ook - een manier van zijn is. Van zichzelf kunnen zijn. Omdat de verschuiving van ‘het bedrijf’ naar ‘de ondernemende mens’ om meer aandacht vraagt.
Deze veelal solo-ondernemers gaan in eerste instantie op zoek naar ondersteuning in het klassieke ondernemerslandschap, waar ze vaak van een kale reis thuiskomen. Ondernemen vanuit zijn werkt dan ook anders. Er bestaat geen pasklaar model voor, want elke ondernemer is uniek in zijn of haar zijn. Exact daar ligt hun (meer)waarde. Een meerwaarde die verloren gaat in de courante eenheidsworst-aanpakken (no offense).
In deze blog ontdek je drie belangrijke eigenschappen en de bijhorende valkuilen van zijnsondernemers. Niet om te gaan veralgemenen, wel om (h)erkenning en vooral hoop te brengen. Want het zijn deze mensen die de weg zullen vrijmaken naar een nieuwe maatschappij met een spirituele economie.
Eigenschap 1: Persoonlijke crisis of keerpunt
De keuze voor ondernemerschap groeide veelal voort vanuit een persoonlijke crisis of belangrijk keerpunt. Typerend is dat deze crisis de aanzet gaf tot zelfontwikkeling en bewustzijnsgroei. Het nieuw verworven perspectief maakt het onmogelijk om terug te keren naar de oude manier van werken en leven. Starten met ondernemen (b)lijkt de enige overblijvende optie te zijn.
Vaak ging de crisis gepaard met een toenemende gevoeligheid (een ‘logisch’ gevolg van de bewustzijnsverhoging) en blijft er een zekere kwetsbaarheid bestaan. Dit kan ik zelf beamen na een hardnekkige burn-out in 2014. De hogere stressgevoeligheid in combinatie met het opstarten van een onderneming zorgt voor de nodige uitdaging, waarbij goede zelfzorg belangrijk is en blijft.
Als zijnsondernemer vorm je immers de bron van je eigen onderneming. Het is jouw verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat deze bron niet opdroogt. Voldoende (schuldvrije) ontspanning, rust en me-time zijn dan ook een absolute must. Dit mag je gerust als een onderdeel van je werk aanschouwen.
Je hebt het meest aan anderen te geven wanneer je zelf op je best bent. Het is een noodzakelijk iets om voor een verdienmodel te kiezen dat een optimale staat van zijn voor jou mogelijk maakt. Jezelf en je eigen behoeften goed leren kennen (en vooral: daar ook trouw aan zijn!) is voor een zijnsondernemer de belangrijkste sleutel tot blijvend succes.
Eigenschap 2: In ontwikkeling zijnd aanbod
Het aanbod van een zijnsondernemer groeit mee met zijn of haar eigen ontwikkelingsproces. Het is niet vaststaand en het is belangrijk het ook niet vast te zetten, want zo beperken ze hun eigen groei. Ze dienen te durven experimenteren, bijsturen en schrappen. En vooral: ze dienen zichzelf te blijven ontwikkelen.
Hoewel zijnsondernemers meestal over heel wat kennis en kunde beschikken, leren ze het meest van en doorheen hun eigen levenservaringen. Niet zelden zijn het voorlopers, wat ook wil zeggen dat ze niet het meest makkelijke pad bewandelen. Hun pad staat in functie van transformatie en zielsgroei, wat ze vervolgens doorheen hun zijn ook aan hun klanten bieden. Ongeacht wat ze als ondernemer juist doen.
Het is de energie van hun zijn waar klanten op afkomen. Deze zijnsenergie voelbaar maken doorheen het marketinggebeuren is essentieel. Zijnsondernemers hebben zichzelf authentiek te tonen en hun eigen waarheid te delen. Dit kan gepaard gaan met hevige angst (voor afwijzing). Er zijn heel wat innerlijke barrières en kritische/kleinerende stemmetjes te overwinnen.
Eigenschap 3: Zelf de rode draad vormen
‘Maar wat doe je dan juist?’ een vraag die menig zijnsondernemer doet stamelen. Je doet immers wie je bent. En gezien wie je bent veelzijdig is, is het aanbod van zijnsondernemers dat meestal ook. Voor een buitenstaander kan het erg verwarrend lijken dat je bij dezelfde persoon terecht kunt voor zowel een website te laten bouwen, als voor een sessie yin yoga. Dat er zowel een surfreis op de agenda staat, als workshops over geldbewustzijn.
Veel zijnsondernemers krijgen dan ook verkeerdelijk het advies dat ze meer moeten gaan focussen. Wat niet wordt gezien, is dat ze zelf de rode draad doorheen hun aanbod vormen. Een simpele oplossing kan zijn om je eigen naam in je bedrijfsnaam te integreren, daar kan je alle kanten mee uit.
Omdat zijnsondernemers zelf hun onderneming zijn, bestaat een reëel risico dat ze altijd en overal met hun onderneming bezig zijn. Van de boeken die ze lezen tot de reisbestemmingen die ze kiezen. Bij alles wat ze doen of meemaken volgt haast automatisch de denkrespons ‘Hoe kan ik hier iets mee doen in mijn onderneming?’.
Hoewel dit enerzijds een onderdeel is van het creatief proces, is het anderzijds ontzettend belangrijk om regelmatig ook eens dingen te doen die helemaal niets met je onderneming te maken hebben. Activiteiten waarbij je volledig kunt loskoppelen en je brein de nodige rust kunt gunnen. Dat verdient het. ;)