Staking van de ziel: waarom aarding zo belangrijk is voor ondernemers

jeremy-bishop-167210-unsplash.jpg

Stel je voor, je krijgt een fantastische baan aangeboden met een mooi salaris, veel vrijheid, een toffe werksfeer, fijne collega's en een functieomschrijving die op je lijf is geschreven. Je vertrekt met hoge verwachtingen naar je eerste werkdag om vervolgens te ontdekken dat je in een levende hel terecht bent gekomen. Een omgeving vol dualiteit, angst, dogma's en afgescheidenheid waar je je super onveilig voelt.

Je wilt onmiddellijk weer vertrekken, maar helaas, je hebt een contract getekend waar je niet onderuit kunt. Er zit dus niets anders op dan te blijven. Met veel tegenzin, constant op je hoede en in protestmodus vat je het werk aan. De jaren verstrijken en al bij al blijkt het daar wel mee te vallen. Maar omwille van die eerste indruk blijft een deel van jezelf in staking. Waardoor het potentieel dat je in je draagt en waarvoor je werd aangeworven, nooit wordt neergezet.

Veel ondernemers in de nieuwe tijd (ook wel lichtwerkers genoemd) beleefden hun aankomst op aarde op een gelijkaardige manier.

De vreugde slaat om

Je ziel werd geselecteerd voor een belangrijke missie, namelijk licht brengen op aarde, naar waar je vol vreugde vertrok. Eens aangekomen op de bestemming, alias in je aardse lichaam, sloeg je blijdschap meteen om. Je wist dat het erg gesteld was 'daar beneden', maar zo erg, dat had je nu ook weer niet verwacht. Liefst van al was je onmiddellijk weer huiswaarts gekeerd, recht terug 'naar boven'. Gezien dat niet ging, koos je voor de optie die het dichtst in de buurt lag. Je ziel kroop zo hoog als hij maar kruipen kon binnen dat menselijk lichaam. Niet geaard, wordt dit fenomeen over het algemeen genoemd. Staking van de ziel, in dit artikel.

samuel-zeller-358865-unsplash.jpg

Discrepantie binnen jezelf

Zolang je ziel niet volledig is ingedaald in je lichaam, ben je niet helemaal aanwezig in je leven op aarde. Je ervaart een soort discrepantie tussen je aardse zelf en je spirituele zelf, zoals mijn collega ondernemer Chris Vleeschouwers van Authenti-C het zo mooi verwoordde. Alias, je bent niet één met jezelf. Je ervaart een leegte binnenin jezelf die je constant op zoek doet gaan naar vervulling in de buitenwereld. Maar wie of wat je daar ook vindt, het is nooit genoeg. Je hebt een onstilbare honger. Je vindt je plaats in het leven niet. En je zult die ook niet vinden zolang je ziel in staking blijft.

Kenmerken van een zielenstaking

Toen dit inzicht bij Chris en mij binnenkwam en we beiden beseften dat we met een stakende ziel zitten, gingen we op zoek naar kenmerken die onze levens met elkaar gemeen hebben. Ik zeg niet dat dit dé kenmerken zijn die voor iedereen gelden, maar ik wil ze wel graag met jullie delen. Zodat wat ik hier schrijf niet te flou blijft.

Teleurgesteld zijn in het leven

Hoe avontuurlijk je leven ook is en hoe vervullend het langs de buitenkant ook lijkt. Je slaagt er niet in om er echt van te genieten. Je voelt je vaak afgevlakt, hebt regelmatig te kampen met neerslachtige periodes en vraagt je overwegend af 'is het dit nu maar?'. Om dit gevoel te (over)compenseren ga je op zoek naar kicks en sensatie of vertoon je vluchtgedrag. Je vlucht bijvoorbeeld weg in uitgaan, reizen, alcohol, relaties, je werk, opleidingen... Je wilt overal zijn, behalve hier en nu aanwezig bij jezelf.

Zelfsabotage

Het lijkt wel of nooit alles tegelijk goed mag gaan in je leven. Er is altijd wel iets gaande. Heb je een vervullende relatie, dan loopt het fout op je werk. Heb je een toffe job, dan krijg je financiële problemen. Ervaar je financiële flow, dan word je lichamelijk ziek etc. etc. Je wordt moe van jezelf en je omgeving aanschouwt je als iemand die maar niet volwassen wilt worden.

In een fantasiewereld leven

Iedereen ziet dat je voor de verkeerde partner hebt gekozen, dat er van die relatie niets in huis zal komen, behalve jij. Iedereen merkt dat je op een burn-out aan het afstevenen bent, behalve jij. Het lijkt soms wel of je in een andere realiteit leeft dan de mensen om je heen. Dit komt doordat je heel slecht in contact staat met jezelf en je grenzen. Waardoor je zelfzorg uiteraard te wensen overlaat.

Weerstand tegen het dagdagelijkse

Wassen, strijken, kuisen, het gras afrijden, administratie in orde brengen, de rekeningen betalen... al de huishoudelijke dingen die bij het aardse leven horen, je doet dit alleen maar omdat het moet of zo hoort. Liefst van al zou je al je verantwoordelijkheden daarrond skippen. Je schuift deze taken daarom ook zolang mogelijk voor je uit of laat ze (zelfs op volwassen leeftijd nog) door je ouders uitvoeren.

Spiritualiteit werkt averechts

Wanneer iemand met een stakende ziel zich op het spirituele pad begeeft, werkt dat in eerste instantie juist averechts. Alsof je ziel dan een vreugdedansje doet en roept "JOEPIE NU GAAN WE EINDELIJK NAAR HUIS!". Om dan vervolgens nog wat hoger in je lijf te kruipen. Zweverig wordt dit fenomeen ook wel genoemd. Alias je gaat je nog minder met dit aardse leven bezighouden. Ik denk dat veel spirituele mensen juist daarom een heel rationele partner(nodig) hebben. Iemand die je met twee voeten op de grond houdt.

joshua-earle-12689-unsplash.jpg

Struggelende ondernemers

Het is ook hierdoor dat heel wat spirituele of (nieuwetijds)ondernemers struggelen om te overleven. Ze willen enerzijds heel graag hun missie op de wereld neerzetten, maar tegelijkertijd willen ze helemaal niet op die wereld zijn. Bij een onderneming komen nu eenmaal heel wat aardse zaken kijken zoals administratie, geld en marketing. Je mag nog zo hard geloven in de wet van de aantrekking, deze universele wet kan pas werken als je ook effectief in je aardse leven wilt zijn! Zoals dit artikel zegt van mijn soulsister Elke Vermeire: 'ware spiritualiteit gaat over het proces van aarden in je lichaam en het ten volle omarmen van de aardse materie.' En dat gebeurt niet zolang je ziel in staking blijft.

Het indalingsproces

Beseffen dat je ziel in staking is, is dus één ding. Je ziel vervolgens naar beneden krijgen, dat is waar het uiteindelijk om gaat. Een proces waar ik zelf middenin zit. Tijdens mijn online cursus 'de reis naar je ware zelf' noem ik dit proces de weg naar beneden. Het is vergelijkbaar met een geboorteproces. De weg naar beneden houdt in dat je jezelf alles leert geven om je veilig, heel en vervuld binnenin jezelf te voelen. Je wordt als het ware de ouder van je innerlijk kind. Daarbij kun je je aardse ik vergelijken met een moeder en je ziel met het kind dat in de buik van de moeder uitgedragen wordt. Zodat al het licht dat je ziel bevat, millimeter per millimeter, cel per cel, vezel per vezel, op de aarde kan worden neergezet. En jij, één met jezelf, jouw missie succesvol kunt volbrengen.