Het verschil tussen passief en actief wachten.

anthony-tran-vXymirxr5ac-unsplash.jpg

De laatste weken voel ik heel duidelijk waar ik met mijn verder aanbod naartoe wil. De plotseling vrijgekomen tijd, die er kwam naar aanleiding van de corona-maatregelen, gebruikte ik om mijn onderneming even compleet los te laten. En daarmee deed ik bijna exact het tegenovergestelde dan het merendeel van de ondernemers, die in razend tempo schakelden naar een online bedrijf.

Actief wachten is niet hetzelfde als niets doen

Hoewel het langs de buitenkant leek alsof ik niets deed, was niets minder waar. Ik was actief aan het wachten. Aan het wachten tot wanneer ik een innerlijke impuls voelde die me duidelijk maakte welke richting ik verder diende uit te gaan. Mijn gevoel is sinds mijn burn-out namelijk mijn belangrijkste kompas, ook in mijn onderneming. Hoewel online gaan werken logisch leek, maakte het mij niet blij. En als het mij niet blij maakt, dan is het simpelweg niet mijn pad. Een pad waar ik trouw aan wil blijven.

Het verschil met passief wachten

Het voordeel van actief wachten, is dat je op het moment dat je de impuls voelt, direct tot actie kunt overgaan. Je gebruikte de wachttijd immers om uit te rusten en op te laden, je legde als het ware je motor even af. Dat is het grote verschil met passief wachten. Wanneer je passief aan het wachten bent, verspil je al je energie omdat je motor intussen draaiende blijft. Ik verhelder dit met volgende metafoor.

PASSIEF WACHTEN

Passief wachten is zoals een auto die niet weet welke richting uit te gaan en daardoor maar toertjes rondom een rotonde blijft rijden. In eerste instantie lijkt dit onschadelijk. Wat we echter vergeten is dat ondertussen de motor wel continu blijft draaien, dat een auto niet gemaakt is om aanhoudend in een lage versnelling rond te toeren en dat je door al dat rondjes gedraai als bestuurder wel eens duizelig kunt worden. Passief wachten laat je onbewust dan ook al je energie, focus en innerlijke kracht verliezen.

ACTIEF WACHTEN

Actief wachten is je motor afleggen tot wanneer het helder is welke richting je uit wilt. De tijd die je stil langs de kant staat gebruik je om op te laden en te ontspannen. Zodat, van zodra je weer de baan oprijdt, je over je maximale focus en capaciteit beschikt. Waardoor je moeiteloos naar je bestemming rijdt.

Het risico van passief wachten

Hoe schadelijk passief wachten is, diende ik een paar jaar geleden aan den lijve te ondervinden. Toen merkte ik, na mezelf onbewust een hele periode in een passieve wachtmodus te hebben gezet, dat ik steeds vermoeider werd, alsmaar minder kon verdragen van mijn omgeving en me zelfs down en lusteloos begon te voelen. Ook wel gekend als burn- en bore-out symptomen.

Ik zag toen in dat ‘on hold’ staan niet hetzelfde betekent als ‘uit’ staan. Zoals je computer in de slaapstand nog steeds batterij verbruikt. Of denk maar aan de telefoongesprekken waarin je ‘on hold’ wordt gezet met een eentonig wachtdeuntje. Je krijgt daar nu niet bepaald energie van en in tussentijd krijg je bovendien niets anders gedaan. Ik leg dan liever op om iets vrolijker te gaan doen.

Het is oké om het (even) niet te weten

De reden waarom zoveel mensen de controle niet kunnen loslaten - want dat is wat je tijdens het actief wachten doet, even het stuur loslaten - is omdat ze bang zijn om het niet te weten. In mijn leven hebben de je in vertrouwen durven overgeven aan het niet weten-fases, mij altijd met een magische synchroniciteit naar de meest bijzondere dingen geleid. Zoals naar een baan aan de Rode Zee in Egypte, naar een huis aan de Atlantische kust in Spanje en naar de relatie met mijn huidige partner.

Ook de afgelopen periode kwam ik ‘toevallig’ de juiste boeken tegen, stonden de data van de verdiepende opleidingen die ik hier rond ga volgen ‘toevallig’ nog vrij in mijn agenda en krijg ik ‘toevallig’ van overal signalen dat er heel veel nood is aan het werk dat ik binnenkort ga aanbieden. Ik ben er dus zeker van dat mijn innerlijk kompas me weer de juiste weg heeft doen inslaan. Wordt vervolgd…